热线电话:4000-517-985
当前位置:主页 > 艺术生文化课 >

高考生注意了!攻克英语高考语法点 强调句 附近年真题

发布时间:2022-01-13 人气:

高考生注意了!攻克英语高考语法点 强调句 附近年真题

作为英语语法系列中一个不大不小的语法点,高考中强调句的考查时常在语法填空和短文改错中出现。如考生在短文写作中使用得正确、适当,也不失为写作中的一个靓点。现将强调句做一梳理、归纳,以飨读者。

 

强调句

 

一、强调句的结构

It is/was+被强调的部分+that(who/whom)+句子的其它成分。

二、强调句可以强调的句子成分

强调句可以强调的句子成分有:主语、表语、宾语、状语等。不强调谓语、定语等。

如:I am your best friend.

It is I that/who am your best friend. (强调主语)

如:I met Tom yesterday by chance.

It was I that/who met Tom yesterday by chance.

(如强调的是句子的主语,且主语是人,也可以用who)

It was Tom that/whom/who I met yesterday by chance.

(如强调的是句子的宾语,且宾语是人,也可以用whom,或用who)

It was yesterday that I met Tom by chance.(强调时间状语)

It was by chance that I met Tom yesterday.(强调方式状语)

三、强调句的特征

强调句的特征:去掉“It is/was …that….”三部分后,句子依然完整。否则不是强调句。

如:It was six when Tom came back yesterday.

It was at six that Tom came back yesterday.

四、如何强调句子的谓语

如果要强调句子的谓语,可用do/does/did. 意为“的确,确实,真的”

如:I do want to change this situation, but I don’t know how to do it.

He did visit Professor Li yesterday.

If you have a job, A yourself to it and finally you’ll succeed.

A. do devote B. don’t devote C. devoting D. not devoting (四川)

五、“not…until…”句型的强调

在“not…until…”的句型中,如要强调until引导的时间状语,需将“not和until引导的时间状语”一并放在被强调的位置。

如:He didn’t understand the problem until I explained it three times.

It was not until I explained it three times that he understood the problem.

六、强调句的注意事项

注意强调句中的省略现象和强调句中包含的定语从句、状语从句和名词性从句。

----Where did you first met Tom?

----It was in the hotel ______ he lived.

答语后面省略了强调句的后半部分。完整的说法应是:It was in the hotel where he lived (that I first met Tom).

亲爱的同学们,希望以上整理对你的英语学习有所裨益!最后衷心祝你十年寒窗,梦圆2022!

 

近年高考真题再现 即刻检测学习效果

 

1. It was from only a few supplies that she had bought in the village ____ the hostess cooked such a nice dinner.

A. where B. that C. when D. which (安徽)

2. John’s success has nothing to do with good luck. It is years of hard work ____ has made him what he is today.

A. why B. when C. which D. that (湖南)

3. It’s not what we do once in a while ____ shapes our lives, but what we do consistently.

A. which B. that C. how D. when (湖南)

4. It’s not how much we do but how much love we put into what we do ____ benefits our work most.

A. who B. which C. that D. what (陕西)

5. ----Have you seen the film Under the Hawthorn Tree?

----Of course, I have. It was in our village ____ it was made.

A. that B. where C. when D. which (重庆)

6. Was it on a lonely island ____ he was saved one month after the boat went down?

A. where B. that C. which D. what (四川)

7. It was not until I came here ____ I realized this place was famous for not only its beauty but also its weather.

A. who B. that C. where D. before (湖南)

8. It was only after he had read the papers Mr. Gross realized the task before him was extremely difficult to complete.

A. when B. that C. which D. what (课标2)

9. It was with the help of the local guide ______ the mountain climber was rescued.

A. who B. that C. when D. how (重庆)

10. It was the middle of the night __ my father woke me up and told me to watch the football game.

A. that B. as C. which D. when (江西)

 

练习答案:1. B 2. D 3. B 4. C 5. A 6. B 7. B 8. B 9. B 10. D

返回列表
热点新闻